BIG Business

Teleurgesteld lees ik het antwoord dat ik in mijn mailbox aantref.

Ik zal geen deel meer uit kunnen maken van het lokale netwerk met zorgprofessionals dat zich richt op mensen met chronisch pijn. De groep heeft besloten voortaan alleen BIG geregistreerde disciplines toe te laten. Men ziet wel echt dat ik waardevolle kennis heb, lees ik, zeker als ervaringsdeskundige. Het past echter niet meer in de richting die men op wil gaan.

Ik ben verbaasd, teleurgesteld, misschien ook wel een beetje boos.

De gremlin in mijn hoofd probeert me te vertellen “zie je wel Inge, je bent niet goed genoeg”. Maar ik weet dat dit nog een stukje oud zeer is.
Als Integraal Myofasciaal Therapeut, Psychosomatisch Trainer en Solk Coach met ervaringskennis kom ik inderdaad niet in aanmerking voor een BIG registratie en ik heb ook geen ambities om ooit een BIG geregistreerd beroep uit te kunnen gaan oefenen. Wel heb ik de afgelopen jaren bewezen iets waardevols te bieden met mijn coaching, training en behandelingen, dus dat oud zeer kijk ik even aan en schuif het daarna liefdevol opzij. Gelukkig zie ik meteen ook weer nieuwe mogelijkheden.

Misschien was ik een beetje naïef dat ik serieus goede hoop voelde toen ik werd uitgenodigd deel te nemen aan dit netwerk? Hoop dat de term multidisciplinair ook ècht MULTI zou worden door oprechte interesse in ervaringskennis en holistische denkwijzen, om daarmee de zorg voor mensen met aanhoudende lichamelijk klachten gezamenlijk naar een volgend level te brengen.

Gelukkig zie ik de laatste tijd een opmars van (voormalige) BIG-waardige zorgprofessionals die door eigen ervaring als solkpatient zijn gaan inzien dat het anders moet met de zorg voor deze groep. Denk o.a. aan de Balanskliniek van voormalig psychiater Bram Bakker, aan psychotherapeut Hilde Bolt en aan Begrepenklachten van niet-praktiserend arts Marlies van Hemert en haar team.

In mijn eigen 18 jarige zoektocht naar een pijnvrij leven waren het niet per definitie de BIG geregistreerde professionals die voor mij van grote betekenis waren. Bezoek aan de orthopeed, neuroloog, psycholoog, pijnpoli en menig fysiotherapeut leverde helaas geen succesvolle behandelresulaten op. Maar dat gold ook voor menig behandeling of gesprek in het alternatieve circuit. Ik ben dan ook niet anti reguliere of pro complementaire zorg of zoiets. Ik ben vooral voor verbreding, voor een samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg aangevuld met ervaringskennis.
Omdat ik namelijk in beide circuits zorgprofessionals ken die ik juist heel hoog heb zitten en waarvan ik denk dat we gezamenlijk een groter potentieel in ons dragen voor efficientere mensgerichte zorg.

Terugkijkend naar mijn eigen herstelpad zie ik dat iedere behandelaar, therapeut of coach de oprechte intentie had me te helpen en dat de meeste op hun vakgebied veel kennis hadden over chronisch pijn. Maar voor mij als patiënt bleef het gefragmenteerde informatie waar ik pas verbanden tussen ging leggen, en pas succesvol in mijn leven kon gaan toepassen, toen ik tijdens mijn laatste revalidatietraject zelf boeken ging lezen en opleiding ging volgen.
 
Specialisten zijn van nature deep-divers. Ze zijn kanjers op hun eigen vakgebied. Zet je een aantal specialisten uit verschillende disciplines bij elkaar dan levert dat een schat aan kennis, ervaring en informatie op.
Maar zonder een generalist die over de muren van de verschillende disciplines heen kan kijken en daar samen met de cliënt de complexe verbanden tussen kan schetsen die het fundament moeten gaan vormen voor zijn/haar succesvolle herstel, is er naar mijn bescheide mening nog ruimte voor groei en ontwikkeling in de zorg voor mensen met solk/alk.
 
Dit is dan ook het vlak waar ik me als solk coach graag op begeef!
Educatie, samen met de cliënt de complexe verbindingen leggen en het coachen naar verandering.
 
Ik zie ook enorm veel meerwaarde in het werk van andere professionals met ervaringskennis, die zelf dus ook een succesvol herstelproces hebben  doorlopen (succesvol herstel hoeft overigens niet te betekenen dat iemand volledig klachtenvrij is).
Omdat we door ons eigen complexe proces een soort van innerlijke casemanager in ons hebben ontwikkeld, kijken we makkelijk verder dan onze eigen expertise en zijn bereid ook buiten de gebaande paden samenwerking aan te gaan in het belang van de cliënt.
Een (verlopen) BIG registratie is daarbij mijn inziens geen voorwaarde.
Professionele scholing, serieuze intervisie, supervisie en/of leertherapie echter wel.
 
Gelukkig is mijn netwerk groter dan alleen het eerder genoemde netwerk waar ik me niet meer bij aan kan sluiten.
In Eindhoven en omgeving heb ik een offline netwerk om me heen van  collega professionals met ervaringskennis op diverse vlakken van solk/alk en met een holistische visie op herstel.
Allemaal zijn ze aangesloten bij een beroepsvereniging en voor sommige betekent dat inderdaad dat ze een BIG-registratie hebben, maar zelf hebben we geen behoefte aan een onderscheid tussen “regulier” of “complementair”. We streven naar maatwerk volgens biopsychosociaal model, ongeacht in welk hokje dat volgens anderen thuishoort.
Helaas wordt toch al veel niet meer door de zorgverzekeraar vergoed, so why bother?
We bieden begrip en een luisterend oor, geven inzicht, zetten aan tot verandering en eigen regie en werken graag met elkaar samen aan een lichter leven voor mensen wiens werkzame-, persoonlijke- en sociale leven dagelijks wordt beïnvloed door onverklaarde lichamelijke klachten en/of chronisch pijn (solk/alk).
 
Ik zou het fijn vinden om mijn netwerk verder te laten groeien.
 
  • Ben jij werkzaam op gebied van arbo-/verzuimbegeleiding?
  • Ben jij een therapeut/coach/trainer met ervaringskennis?
Dan maak ik graag eens kennis met je onder het genot van een overheerlijke cappuccino of een kop thee in een van de fijne koffiebars/restaurants die de omgeving van Eindhoven rijk is.
 
Voel je vrij om me een mailtje, DM via LinkedIn of Instgram of een whatsappbericht te sturen. Je bericht is van harte welkom!
Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!
 
Inge