Baas in eigen bol!

startenBaas in eigen bol, oftewel grip op je gedachten!

Hoe vaak per dag neem jij bewust een gedachten waar? Is dat een paar keer per dag? Een keer of 20? Of juist de hele dag door? Heb je enig idee hoevéél gedachten je hebt op een dag?

Het zijn er echt ongelooflijk veel.
Hou je vast…. De schatting is dat we tussen de 40.000 en de 60.000 gedachten per dag hebben! Had je dat gedacht? Nou ik in ieder geval niet. Ik was verbaasd toen ik het aantal hoorde.
Dat is minstens zo’n  2000 gedachten per uur! WOW!
Gelukkig zijn we ons niet van ál deze gedachten bewust.

Je kunt je misschien voorstellen dat met 60.000 gedachten per dag hetgeen je denkt zelden uniek is. Een voorbeeld: ideeën voor bijzondere technologische uitvindingen ontstaan vaak bij meerdere mensen op de wereld rond hetzelfde moment. Ze worden alleen niet overal tot uitvoer gebracht.
Misschien heb je zelf ook wel eens een bijzonder idee gehad waar je niets mee hebt gedaan, maar dat je later online zag dat het door iemand anders tot uitvoer werd gebracht? Iemand die echt niet van jouw idee gehoord kon hebben.
Het is alsof we in een soort grote denk-tank leven waarin ontelbaar veel gedachten rond dwarrelen, waarvan de meeste gewoon aan ons bewustzijn voorbij gaan maar sommige gedachten juist je bewustzijn bereiken. Welke gedachten het bewustzijn bereiken is voor iedereen verschillend, maar toch niet geheel willekeurig..  (Tenminste…ik kan me geen 60.000 gedachten van gisteren herinneren gelukkig). Bepaalde gedachten weet je nog, want daar voelde je je blij, boos, bang, bedroeft of beschaamd door en die reactie kon je misschien ook waarnemen in je lijf!
Hoe komt het dat je van sommige gedachten bewust bent en van de meeste niet?

Simpel gezegd komt het er op neer dat we allemaal onze eigen unieke denkbeeldige “gedachten haakjes” hebben, die als het ware alleen de voor het individu belangrijke gedachten uit de denk-tank plukken om ze het bewustzijn binnen te harken.
Welke “gedachten haakjes” jij gecreëerd hebt hangt af van je karakter, je opvoeding, de manier waarop je overlevingssysteem werkt, enz. Jouw “haakjes” plukken alleen die gedachten uit de dank-tank die gelinkt zijn aan de overlevingspatronen die je (als kind) hebt ontwikkeld.

Een paar voorbeelden van stressvolle gedachten, die je misschien herkent:
“Ik doe het nooit goed”, “Anderen zijn beter dan ik”, “Ze vinden me vast niet leuk”, “Als ik nee zeg wordt hij boos op mij”, “De wereld is onveilig”, “Mijn lichaam is zwak”, “Mijn lijf zou geen pijn moeten doen”, “Ik heb een partner nodig om me gelukkig te voelen”, “Mijn baas moet mij waarderen”, “Hij/zij heeft mij afgewezen”, “Het leven is veel te ingewikkeld”, enz enz enz.
Maar ook positieve gedachten kunnen worden “binnen geharkt”.

De “binnen geharkte” gedachten brengen een emotie en een reactie in je lichaam teweeg.
Zijn het stressvolle gedachten, dan kost dit veel energie.
Sterker nog….sommige gedachten gaan met je aan de haal en dan kan het je zelfs bàkken energie kosten.
En dat wil je natuurlijk niet. Maar als dat wel gebeurt…wat dan?
Met zo enorm veel gedachten op een dag kun je wel begrijpen dat je hoofd leeg maken onbegonnen werk is. Dat is volgens onderzoekers dan ook niet mogelijk.
Methodieken als Meditatie en Mindfullness kunnen helpen om meer rust in je hoofd te ervaren.
Helaas werken die methoden maar voor korte duur. Zodra er weer een stressvolle gedachte in je bewustzijn op plopt voel je je weer boos, bang of verdrietig.
Dat komt omdat je ooit onbewust en in alle onschuld die stressvolle gedachte bent gaan geloven. Zolang je nog waarde aan een bepaalde gedachte hecht heeft die gedachte invloed op jou!

Het is dus effectiever om jouw gedachten op waarheid te onderzoeken. Want dan kun je ze namelijk pas echt van hun kracht en macht ontdoen!
Je kunt je gedachtestroom dus niet stoppen. Maar je kunt jezelf wel bevrijden uit de houtgreep van je gedachten. Je “gedachten haakjes” reageren dan niet meer op die gedachten wanneer ze voorbij dwarrelen.

Wanneer je aan de slag gaat met het effectief onderzoeken van je gedachten ontstaat er weer ruimte voor rust in je hoofd, ontspanning, blijheid, vrijheid, een gevoel van liefdevol verbonden zijn, enz.
Zelfs je lijf kan anders gaan aanvoelen. Niet zo gek, want een gespannen lijf functioneert en herstelt nu eenmaal minder goed dan een ontspannen lichaam.

Wanneer je jouw gedachten met een open-mind tegemoet durft te treden, en ze op hun waarheid durft te toetsen, kom je dichter bij dat fijne leven waar je zo naar verlangt! Zelfs al verdwijnen je onverklaarde klachten niet helemaal.

Mijn naam is Inge en ik ben een professionele en ervaringsdeskundige Solk Coach.
Ik ben er van overtuigd dat ieder lichaam naar herstel streeft (ook al is dat voor ons niet altijd 100% mogelijk of direct merkbaar) en dat iedereen een fijn leven voor zichzelf kan creëren ondanks onverklaarde klachten.
Met veel plezier begeleid ik gemotiveerde mensen zoals jij, die hun leven niet meer willen laten leiden door hun onverklaarde klachten.
Neem de moedige stap om jouw unieke weg te vinden.  Ik help je daar bij!

Je kunt direct starten met je coachingstraject door je hieronder aan te melden:

    Hiermee geef ik toestemming mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in de privacyverklaring.