Heb je stress nodig om te herstellen?

In de zoektocht naar herstel van chronische pijn en onverklaarde lichamelijke klachten speelt ontspanning een belangrijke rol. Daarmee vertel ik je waarschijnlijk niks nieuws.

Toch is leren ontspannen niet voldoende. Te veel rusten kan er zelfs voor zorgen dat je juist veerkracht verliest. Het is veel belangrijker om te leren hoe je ontspanning effectief inzet voor je herstel.
Het gaat om het leren doseren, wanneer en hoe lang je rust moet nemen. Als je dat onder de knie hebt zorgt ieder rustmoment ervoor dat je belastbaarheid groeit!

Het klinkt misschien gek, maar om weer een  veerkrachtig en flexibel zenuwstelsel te ontwikkelen heb je stress, uitdagingen, tegenslag en zelfs mislukkingen nodig. Sowieso maken al deze zaken onderdeel uit van ons menselijke leven, het consequent vermijden ervan zou ook veel energie en levensvreugde kosten en uiteindelijk ook stress opleveren. 

Het is belangrijk om te realiseren dat bij chronisch pijn het zenuwstelsel overgevoelig is geworden voor prikkels en stevig uit balans is. Relatief lichte prikkels worden sneller als heftig stresssignaal geïnterpreteerd.
Het goede nieuws is dat het zenuwstelsel opnieuw kan leren om weer effectief met prikkels om te gaan. Er is alleen wel een “maar”… het kan alléén op voorwaarde dat je het volledig laat herstellen na iedere stressreactie.

Iedere keer wanneer je stress, ongemak, pijn, emoties of overprikkeling ervaart heeft je zenuwstelsel tijd en ontspanning nodig om hiervan te herstellen.
Wees alert op gedachten  als “Ik pak straks wel rust want het komt nu niet uit”, “anderen zijn er slechter aan toe dan ik” of “zoveel heb ik toch nog niet gedaan?”, want die kunnen je belemmeren om de nodige tijd en ontspanning te pakken.
Wanneer het zenuwstelsel zich niet kan resetten blijft de “alarmknop” ingedrukt staan en blijft de stressreactie in stand waardoor je mentale en fysieke veerkracht en flexibiliteit gaat inleveren.
Met als gevolg:  slechter slapen, spierspanningen, pijn, een verslechterd immuunsysteem, angst en depressie liggen op de loer, enz

Hoeveel tijd en ontspanning je lichaam precies nodig heeft om te herstellen van iedere stressactivering …? Daar zijn geen voorgeschreven tijdslimieten voor, maar je kunt wel (leren) voelen aan bijvoorbeeld je hartslag, bloeddruk en je ademhaling wanneer je lichaam zich hersteld heeft.
But it takes what it takes. Je lichaam bepaalt zelf hoe lang het nodig heeft. Jij volgt door het geduldig en liefdevol ontspanning en veiligheid te blijven bieden totdat het “sein veilig” is gegeven. 

Zo neem je je zenuwstelsel als het ware bij de hand en leer je het om weer makkelijker te switchen tussen (in)spanning en ontspanning.
Fysiek inspanning, emoties, buiten je comfortzone treden en voor jezelf opkomen hebben niet langer een ontwrichtende invloed.
Je komt los uit je overlevingsmodus. 
Je zult steeds veerkrachtiger en flexibeler worden en je toekomstperspectief een stuk zonniger!

Tijdens een coachtraject gaan we samen op pad met als doel het opnieuw afstellen van jouw zenuwstelsel!