Wat is Myofasciale pijn?

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van pijn in het lichaam, die veroorzaakt wordt door spieren (myo) en bindweefsel (fascia).  Het gevoel kan variëren van een tintelend of dof gevoel tot zeer heftig en stekend.  De intensiteit kan ook heel verschillend zijn: van licht oncomfortabel tot een ondragelijke pijn met een ontwrichtend effect op het dagelijks functioneren.

Hoewel de klachten echt zijn, kan de arts of specialist in dit soort situaties vaak geen oorzaak vinden. Myofasciale klachten zijn met radiologisch onderzoek of bloedonderzoek niet zichtbaar. Omdat myofasciale pijn vaak niet wordt herkend wordt er ook niet als zodanig behandeld. Als gevolg hiervan kan er een lange zoektocht ontstaan langs veel verschillende behandelaars en behandelmethoden zonder dat dit blijvend herstel oplevert.

Wat is de oorzaak?

Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door verkrampingen in de spiervezels (zgn. triggerpoints) en verklevingen in het bindweefsel rond de spiervezels. Het opmerkelijke is dat de triggerpoints en de fasciale restricties zich op een heel andere plaats in het lichaam kunnen bevinden dan waar de pijn gevoeld wordt. Toch verlopen deze pijnpatronen niet geheel willekeurig door het lichaam.

Een gediplomeerd Integraal Myofasciaal Therapeut herkent de pijnklachten en kan de betrokken triggerpoints en fasciale restricties opsporen en behandelen, waardoor pijnklachten afnemen en het lichaam weer makkelijker en soepeler kan bewegen.

Wat is Fascia?

Je kunt fascia voorstellen als een soort spinnenweb weefsel dat door ons hele lichaam loopt. Het bestaat uit transparante “draden” die in alle denkbare richtingen langs elkaar bewegen in een soort gel-achtige substantie. Fascia is eigenlijk overla in ons lichaam aanwezig. Het zorgt o.a. voor behoud van lichamelijke vorm. Het zit ook als een vlies om alle organen, zoals botten, spiervezels, bloedvaten, darmen, enz.  Het verbindt de vormen/organen met elkaar. Tegelijkertijd zorgt de fascia er ook voor dat organen en weefsel soepel langs elkaar kunnen bewegen (bijv. dat een spier over een bot kan glijden). 

Vroeger dacht men dat bindweefsel geen levend weefsel was en werd het bij onderzoek in de snijzaal weggegooid. Niet interessant.  Maar inmiddels weten we dat fascia juist een heel belangrijk weefsel is, met eigen zenuwtoevoer en lymfe- en bloedvoorziening. Het is eigenlijk een onderdeel van je zintuigen, het bevat  zelfs veel meer zenuwenvezels dan je ogen of je huid.
Omdat fascia ook een beschermende functie heeft voor o.a. je spieren, bloedvaten en organen, heeft het voor allerlei “gevaren” antennes aanstaan. De fascia reageert op “gevaren” als honger en dorst, warmte en kou, maar ook mentale en emotionele stress.
Bovendien onthoud de fascia gebeurtenissen met een heftige of langdurige impact en gaat uiteindelijk een strak en hard pantser vormen met als doel het lichaam te beschermen, maar met vervelende klachten tot gevolg. Wanneer deze restricties niet gereleased worden kunnen ze voor pijn zorgen en wordt bewegingsvrijheid van het lichaam beperkt.

De behandeling

Bij het ontstaan en in standhouden van chronische myofasciale pijnklachten speelt een langdurige onbalans tussen lichaam en geest meestal een belangrijke rol.

Daarom is het van belang om te weten dat een behandel traject bij solkcoach.nl bestaat uit zowel behandelingen als coaching. Dat wat nodig is krijgt aandacht. 
Inhoudelijk kunnen de sessies dan ook variëren van een combinatie behandeling/coaching tot alleen coaching of alleen behandeling. Ongeacht de inhoudelijk vorm van de sessies zijn de kosten per sessie altijd hetzelfde.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intake

 • Voor de intake wordt een uur reserveerd.
 • Samen brengen we jouw klachten in kaart.
 • Dat doen we d.m.v. een uitgebreide vragenlijst in te vullen
 • Als de tijd het toelaat een eerste korte behandeling.
 • Dit tarief omvat tevens 15-20 min administratie tijd achteraf voor het aanmaken van je dossier.

Vervolg behandeling

 • Vervolg behandelingen duren maximaal een uur, dat is inclusief administratie tijd.
 
 
 
 
 
 

Voor zakelijke tarieven kijkt u op de pagina “voor bedrijven

Goed om te weten

 • De bedragen zijn vrijgesteld van btw.
 • Betaling geschiedt aan het eind van de afspraak via PIN of een betaalverzoek.
 • Indien je voor je eigen administratie graag een factuur ontvangt
  dan kan deze achteraf per e-mail naar je verstuurd worden.
 • Sessies komen niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.
 • Een beetje ongezellig, maar voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren worden geannuleerd of verzet
  wordt 50% van het behandeltarief in rekening gebracht
 • Bij No-Show is dat 100% van het behandeltarief.